Aankondiging: blogs over het basisinkomen

JD-activiteit over het basisinkomen

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging. De afdeling Arnhem-Nijmegen van de Jonge Democraten vroeg mij om een avond over het basisinkomen te verzorgen. Sinds mijn verschijning in Radar eind mei had ik weinig met het onderwerp gedaan en het begon gelijk te kriebelen. Ik realiseerde me dat ik nog nooit langer dan 30 minuten voor mijn pleidooi had gehad. Daarom werd ik meteen enthousiast bij de gedachte dat ik nu het hele verhaal kon structureren en vertellen. Zonder verder al te veel te hoeven nadenken accepteerde ik.

Het voorwerk was zo leuk als voorwerk kan zijn. Het opfrissen was een feest van herkenning en het structureren van een lang en complex verhaal is bijzonder bevredigend. Dat verhaal vertellen was echter nog leuker. De opkomst was goed, het publiek geïnformeerd, geïnteresseerd en bij vlagen kritisch. “Dit smaakt naar meer!” dacht ik in de trein terug.

Vraag tijdens mijn presentatie Tijdens de avond over het basisinkomen bij de JD Arnhem-Nijmegen

Vervolg

De afgelopen week heb ik nagedacht over wat voor vervolg ik hieraan wilde geven. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het me leuk en zinnig leek om een serie korte blogs te schrijven. Daarin ga ik de komende tijd telkens een verschillend onderdeel van mijn betoog voor het basisinkomen uitlichten. Ik weet dat de discussie waanzinnig veel invalshoeken heeft. Toch denk ik dat in een tiental korte blogposts de hoofdlijnen uit de doeken te doen zijn.

Volgende week ga ik beginnen met de geschiedenis van het basisinkomen. Ik ga vertellen waar het idee vandaan komt, welke grote figuren uit de geschiedenis ervoor gepleit hebben en wat er in de praktijk al mee gedaan is. In de weken daarna bespreek ik de noodzaak. Waarom zouden we überhaupt het risico nemen om zo’n grote verandering door te voeren? Vervolgens zullen mogelijke bijwerkingen, tegenargumenten, betaalbaarheid, uitvoerbaarheid en politieke haalbaarheid de revue passeren.

De onderwerpen “betaalbaarheid”, “uitvoerbaarheid” en “politieke haalbaarheid” klinken jullie misschien wat beleidsmatig in de oren. Dat is bewust. Ideologisch kun je van alles van het basisinkomen vinden, maar wat echt telt is of het een praktisch verschil maakt in het leven van mensen. Dan moet je een mooi idee vertalen in goed beleid. Daar hoop ik een begin mee te maken.

Stay tuned!